Tuesday, May 8, 2007

Phlox subulata, sammalleimu







Tästä kuvasta käy ilmi kivikkotarhani rakenne. Se sijaitsee kiilanmuotoisessa kallion syvennyksessä. Oikeassa reunassa kallionseinämä muodostaa pientä portaikkoa. Maa viettää vähän alaspäin kuvassa edestä taakse. Kuvassa on vähän sumua ja pilvisyyttä, joten se ei ole paras mahdollinen. Ruskeissa kohdissa on kulottuneisuutta ja alue, josta olen siirtänyt maksaruohoa muualle.

Tutkiskelin sammalleimuani, josko jakaisin sitä sittenkin. Juuriston osa kasvustoon nähden on melko pieni. Kasvin versot olivat todella pitkiä, jopa puolimetrisiä. Irroitin pari pitkää versoa ja hieman juuria kasvuston laidalta ja siirsin ne toiseen paikkaan. Jätin pitkiksi venähtäneet versot vielä leikkaamatta.

Löysin hyödyllisiä neuvoja puutarha.net -sivuilta. Siinä neuvottiin, että kukinnon jälkeen kasvustosta voi leikata reilu puolet korkeudesta pois. Lisätä voi jakamalla tai pistokkaista.

Alunperin muutama taimeni on levinnyt isoksi mättääksi. Kun se on kukkinut, leikkaan sen sitten ja juurrutan pistokkaita, joita saan tosi paljon. Jos taimet juurtuvat, istutan ne sitten myöhemmin kesällä uuteen paikkaan.
Toivottavasti meille tuodaan kevättalkoisiin jälleen myös multaa, jotta voin perustaa niille uuden kasvualustan kalliolle kivikkotarhani viereen.

Sammalleimu saattaa kukkia uudelleenkin leikkaamisen jälkeen.

No comments: